HTML

Archívum

Utcanév-blog

Ez a blog nem szól másról, mint a minket mindig körülvevő és behatároló utcákról és azok névadóiról, akikről szinte csak a legritkább esetekben tudunk bármit is mondani - itt az ideje, hogy ez megváltozzon!

Friss topikok

  • rozsdapeti: Hajrá Szerző! Sokat kihozhatsz a témából, pláne, ha utcanévváltások történeteinek is utána mész. A... (2010.12.09. 22:23) Mi ez a blog?

Linkblog

Czuczor utca - Czuczor Gergely

2008.11.03. 19:14 streetfighter

A Czuczor utca már régóta az eszemben járt - higgyék el a kedves olvasók, az egyetemi előadások során az embernek van ideje ilyeneken is gondolkodni -, így a mai kocsma felé tartva titokban lefényképezett, a Közgáz  C épülete mellett lévő, amúgy jelentéktelen utcácska lesz az első, aminek jól felkutatjuk a névadóját.

Czuczor Gergely (Andód, 1800. december 17. – Pest, 1866. szeptember 9.) magyar bencés szerzetes, költő, nyelvtudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Eredeti neve Czuczor István, rendi neve Gergely. Jedlik Ányos fizikus, a dinamó és a szódavíz feltalálójának unokatestvére.

Költőként a népdal formakészletének egyike legfontosabb elterjesztőjeként, hazafias versek szerzőjeként ismert. Magas színvonalra fejlesztette a nemzeti eposz és a ballada műfajokat. Nyelvészként fő műve a hatkötetes mű, A Magyar Nyelv Szótára (1862-1874, amelyet "a Czuczor-Fogarasi" néven emlegetnek, mert Czuczor halála után Fogarasi János fejezte be).

Czuczor Gergely sok verse népdallá vált. (Móser Zoltán művelődéstörténész kutatása alapján 84, háromszor annyi, mint ahány Petőfi Sándor-vers.)

Az 1848-as forradalomban való részvételéért, illetve a forradalomra felhívó Riadó című verséért két évet kellett várfogságban töltenie. Kolerajárvány áldozata lett.

Czuczor Gergely: Riadó (1848) /részlet/

Sikolt a harci síp: riadj magyar, riadj!
Csatára hí hazád, kifent acélt ragadj.
Villáma fesse a szabadság hajnalát,
S fürössze vérbe a zsarnokfaj bíborát.
   Él még a magyarok nagy istene,
   Jaj annak, ki feltámad ellene.
   Az isten is segít, ki bír velünk?
   Szabad népek valánk, s azok legyünk.

                     

                       

 

 


View Larger Map

Szólj hozzá!

Címkék: költő szerzetes 9.kerület nyelvtudós

A bejegyzés trackback címe:

https://utcanev.blog.hu/api/trackback/id/tr2747980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása