HTML

Archívum

Utcanév-blog

Ez a blog nem szól másról, mint a minket mindig körülvevő és behatároló utcákról és azok névadóiról, akikről szinte csak a legritkább esetekben tudunk bármit is mondani - itt az ideje, hogy ez megváltozzon!

Friss topikok

  • rozsdapeti: Hajrá Szerző! Sokat kihozhatsz a témából, pláne, ha utcanévváltások történeteinek is utána mész. A... (2010.12.09. 22:23) Mi ez a blog?

Linkblog

Mi ez a blog?

2008.11.03. 19:02 streetfighter

De tényleg mi is ez? Egy újabb blog? Nincs már elég belőlük? De komolyan, már a teregetésről és az ördöglakatokról (no offense!) is van blog, kell még nekünk még több? Ráadásul ilyen hülye témát, mint az utcanevek?

Nos, lehet, hogy elég hülye téma ez az utcanév-dolog, de ha jobban belegondolunk, akár egy érdekes és hasznos valami is kisülhet a blogból, nemde? Mint rendszeres tömegközlekedő és városfelderítő, lépten-nyomon olyan utcanevekbe futok, amelyek névadóiról leghalványabb elképzeléseim sincsenek, pedig egy idő után már csak elkezdett érdekelni, hogy ki az a Kelemen László vagy Bertalan Lajos? Nos, ez a blog azért jött létre, hogy választ adjon az érdeklődőknek a lét eme nemes kérdéseire: idővel bizony sokat meg fogunk tudni a 19. és 20. század kissé feledésbe merült nagy embereiről, műveltségünkkel pedig hamarosan felvághatunk kocsmában és tudományos konferenciákon egyaránt...

Remélhetőleg a blog alapötletét sikerült kellően letisztáznom, most már csak annyi maradt hátra, hogy pár szóban összefoglaljam a koncepciónkat is. Minden bejegyzésben a következő logikát fogjuk követni roadwarrior kollégával (aki a dizájnért, az IT-ért és remélhetőleg minél több bejegyzésért lesz felelős).

  • Hogyan találkoztunk az utcával?
  • Ki is volt a névadó?
  • Utcatábla-fénykép
  • Az utca elhelyezése térképen
     

Nos, most már aztán tényleg kezdődjön az utcanév-gyűjtés!

 

3 komment

Címkék: nyúz

A bejegyzés trackback címe:

https://utcanev.blog.hu/api/trackback/id/tr40747946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fulgur 2009.04.17. 01:07:31

Budapest teljes utcanévlexikonának adatösszeállítója üdvözöl. Sok-sok év munkájával állítottam össze, gyűjtöttem az elnevezések jelentését. Két kiadásban fogyott el, bár a második kiadás szerzői jogdíjának 63 százalékát a kiadó "csődbe menése" miatt elfelejtette kifizetni. A jelenleg leghosszabb nevű utca a XVII. kerületben van. Podmaniczky Zsuzsanna utca a neve. Korábban is úgy nevezték, ám akkor csak Podmaniczky utca volt. 1953-ban Paraj utca lett a neve, így biztosan tudom, hogy 1996 óta az utca lakói átkoznak, hogy milyen hosszú lett az 5 karakteres utcanév. Üdvözlet

ProjectG 2009.12.14. 16:34:37

Üdv, én azért járok erre, mert utcaneveket keresek, ömlesztve. Itt nincsenek, sebaj..hajrá, nyomtasd, üssed a blogot, küldjed:)

Sok sikert,

PG

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2010.12.09. 22:23:48

Hajrá Szerző! Sokat kihozhatsz a témából, pláne, ha utcanévváltások történeteinek is utána mész.
A XVII.kerületben, Rákosmentén akad bőven sztori: egykori Homokos utca, Temető-Göcsej-Temető-Göcsej utca, Lokátor - Réti Farkas utca.
Varga Gyula - Fackh Károly - Vargha Gyula utca.
Volán és Buziási. A leghosszabb nevű a fent említett óta: Árpádházi Szent Erzsébet Park (volt Nagyszénás tér)
süti beállítások módosítása